duminică, 11 decembrie 2016

#AmintiriDinCopilărie #TăticuMeuEMoșCrăciun




Pe mahală ascultau Radio România la Moș Gheorghe. Și Europa Liberă. Pe ascuns... iar dacă venea cineva, cheochea Anica începea a striga tare "Care-acolo?! Shine vine?!" și aiștea din casă deam stingeau radio. 


Și tăticu asculta, pe ascuns de la cei care ascultau pe ascuns. Și odată s-o scăpat cu vorba - Armata sovietică cu cușma de petică. Vesel așa, jucîndu-se prin drum. Of, shi-o mai tras! Tătuca Alexîi i-o zis că dacă mai scapă o vorbă au să-i ieie pe toți și au să-i ducă în Siberia.

Iar seara cînd vroiau să vorbească, stingeau lampa, ca să creadă toți că ei dorm și să nu stea sub geamuri ca să-i asculte și să-i trimită în Siberia. 

#anul1959


***

Cînd venea cu vînătăi de la școală, tătuca îl cuprindea tare-tare strîns pe tăticu la chept, îl pupa și întreba "Ai avut azi limba rusă la școală?..."


Da mămuca îl ruga pe tăticu dacă poate să ascundă de tătuca că îl bate profesoara de limba rusă... că "s-a îmbăta v-odată, și a mai ushide-o... și au să-l bage la pușcărie, Mișulică, și an să rămînem fără tată... tashi mai ghine, tashi..."

Profesoara de rusă era Elena Efremovna, o femeie de prin stepele Kazahstanului, cu cîrjă, pe care o folosea la educația copchilașilor.


***

Tătuca o fost în lagăr, la Sevastopol. Era cel mai bătrîn dintre toți moldovenii. Și-i ziceau Moș Țăulean. Tătuca avea 31 ani. 


***

0 comments:

Trimiteți un comentariu