duminică, 29 septembrie 2013

Aduc gustul Georgiei acasă: bazhe cu piept de pui



Pe zi ce trece eu îmi dau seama că dorul de Georgia nu pleacă, și ochii care nu văd Tiflisul nu-l uită. Așa că mi-am zis, dacă nu merg eu degrabă încolo, aduc Georgia la mine! Mi-am luat inima-n dinți, și m-am apucat eu să gătesc o chestie absolut genială din punct de vedere a dificultății culitare și calităților gustative - baje (bazhe) cu piept de pui. 

Mi-a luat cîteva zile să găsesc tate ingredientele necesare, acestea fiind de fapt condimentele. Nu am reușit să găsesc ucxo-suneli, așa că mi-am asumat riscul să-l înlocuiecs cu xmeli-suneli. În rest, m-am cam ținut de recetele găsite pe net, în rusă și engleză. 

Deci, încă de sîmbătă dimineața am tăiat pieptul de pui în bucăți medii, și le-am marinat. Saramura pentru marinadă poate fi diferită, în dependență de gusturile Domniilor voastre,  eu am optat pentru un amestec de sare, zahăr, pireu de tomate, ajica (praf), diluate cu apă fiartă și răcită. De asemenea, am adăugat la tot amestecul ceapă tăiată inele (vreo 2 cepe mari). Am înecat bucățile în saramură și na! l-am dat la rece în frigider! Să știe puiu altă dată... 


De draga dimineață duminică deja mă frigeau palmele... Știam că azi gătesc un tip de mîncare pentru prima oară! Urma să pregătesc sosul în sine - bazhe. Acesta este un sos, asemănător cu sacivi, doar că e pentru... gospodine leneșe! sau ne-experimentate, ca mine :) Baza sosului este nuca, așa că eu am fost pe dealuri, am strîns nuci... ăăăă... mai pe scurt am cumpărat o jumătate de kilogram de nuci, și l-am rugat pe nepotul meu să le rîșnească (de obicei ele se dau prin mașina de tocat, dar dacă nu ai mașină de tocat dar ai o rîșniță și un nepot - ești salvată!). Am lăsat vreo 100gr de nuci pentru mai tîrziu, ca gustare pentru un vin alb ^_^ Restul au fost mărunțite cu înverșunare de drăgălașul nepot! 


Între timp, eu am pregătit condimentele necesare pentru sos - cîte o linguriță de sare, xmeli-suneli, paprika bucăți, paprika praf, șofran, și am mai curățat încă vreo 5 căței de usturoi. 

Toate astea fiind gata, le-am amestecat cu nucile rîșnite:



După care a intervenit momentul aproape de glorie - turnatul apei fierte și răcite, picătură cu picătură, și mestecat de-a binelea să nu iasă boțuri (știți voi cum se fac supele-creme!). Ideal ar fi să torni bulionul de la o găină de casă... dar dacă n-am la gospodărie alte vietăți decît doar un motan... m-am uitat la el cu un gînd rău, dar se pare că a simțit sărmanul și s-a ascuns pe vreo 2 ore în baie sub cadă. Simt. Ce n-ați zice, simt animalele gîndurile omului! Deci, salvat fiind motanul, am turnat apa pînă s-a făcut sosul de sonsistența smîntînii de vreo 10%





Am gustat. Am mai pus nițel sare. Și l-am lăsat la o parte să se odihnească, că era amețit sosul. M-am apucat de gătit pieptul de pui: marinat și aromat, l-am pus cîte o bucată într-un ceaun cu ulei călit, și le-am fript binișor. Așa cum frige inimioara la despărțire de omul drag, așa să simtă găina asta în piept cum frige uleiul din ceaiun! 



După care i-am turnat în cap sosul, am înfrumusețat cu cîteva fire de verdeață proaspătă și poftim! Bazhe-stvennoe Bazhe e gata!

Să nu credeți că e obligatoriu a servi în veselă de cristal, doar că nu aveam eu un vas la gospodărie pe seama mîncării gătite, dar e bun și așa :) 




Voi înțelegi cine a monitorizat procesul, da? :) 

Cu o sălățică din roșii, castraveți și ruccola, și cu un păhărel de ce gustoșenie aveți la gospodărie, bazhe este felul de mîncare ce vă poate oferi un gust de... Georgia. Și ca să fie aproape autentic, vă recomand să-l serviți cu mămăliguță. 


Se servește rece. 

Poftă bună!




Nota Bene pentru gospodine - dacă totuși aveți măcar o găină la gospodărie, și aveți posibilitatea de a zămisli un bulion în loc de apa fiartă - bazhe-ul va fi un succes adevărat!

Și evident, o melodie din preferate ;)





1 comments:

Unknown spunea...

Mneam mneam

Trimiteți un comentariu